Čaj. Už samotné slovo hřeje. Zachumlání do deky, jemná pára nad šálkem a zemitá vůně čerstvě vylouhovaného čaje... to je esence podzimu. Pojďme se podívat blíž na různé druhy a účinky čaje i největší čajové speciality.
Podle starodávného mýtu spadlo čínskému císaři Šen Nungovi do kotlíku horké vody pár lístků ze zvláštního keře, pod nímž seděl. Byl uchvácen jeho vůní i energií, kterou po vypití získal.
Z pití čaje se už před tisíci lety stal v Číně vznešený rituál elit, kterým si utužovali zdraví. Čajovník se používal jako zázračná medicína, která zastavuje krvácení, léčí špatné zažívání či vysoký tlak. Postupně se pěstování čajovníku rozšířilo i po Japonsku a Indii – až do celého světa.
Slovo tea (anglicky čaj) má původ ve staré čínštině? Prastaré slovo „té“ ale později soupeřilo na jihovýchodě Číny s mandarínským slovem „ča“. Z něj se pak přes perský „chai“ dostalo až k nám a vznikl náš „čaj“.
Pojďme zjistit, který čaj má nejvíc antioxidantů, k čemu je dobrý zemitý pu-erh a který horký nápoj vybrat, když se chcete vyhnout velkému množství kofeinu (teinu).
Zelený čaj: ten „pravý“ a jediný
V Číně nebo v Japonsku je zelený čaj ten jediný „pravý” čaj.
Jedná se o lístky čajovníku, které neprojdou plným procesem oxidace a zachovávají si nejvíce blahodárných účinků. Sbírají se celé listy, které se ihned suší. Zelené čaje se nezalévají vroucí vodou, ale zchladlou na 70–80 °C.
Hrnek zeleného čaje obsahuje 30 až 90 mg kofeinu (teinu), podle druhu a způsobu přípravy, což je množství srovnatelné s kávou. Díky tříslovinám a dalším složkám ale nepůsobí takovou „ťafku“ jako espresso a lidé si zelený čaj chválí pro jeho jemné povzbuzení.
Zelený čaj obsahuje velké množství velmi silných antioxidantů – polyfenolů, které snižují riziko rozvoje rakoviny, srdečních chorob, regulují tlak, cholesterol a množství cukru v krvi.
Kvalitní zelené čaje vynikají lehkou, svěží chutí, se sladkým až lehce trpkým dozvukem. Máte-li radši plnější chuť, z čínských sypaných čajů vyzkoušejte gunpowder, neboli „střelný prach“ – čaj, jehož lístky jsou svinuté do kuličky a po zalití vodou se krásně rozvinou.
Tradiční dobrotou je pak čaj jasmínový, zelený čaj s květy jasmínu – pozor ale, abyste nekoupili nějakou levnou náhražku s umělými aromaty.
Lehčí a svěžejší druhy pak nabízí Japonsko a jeho legendární sencha. Její čerstvé lístky se po sběru propařují, čím se zachová světle zelená barva. Podobně zelená je také bancha, která má chuť plnější a výraznější, zároveň má o něco méně kofeinu, protože se sklízí až v létě a na podzim. Oba tyto druhy se v Japonsku popíjí od rána do večera.
Ty nejvyšší třídy japonských čajů zahrnují výjimečný čaj gyokuro, sladkou a lehoučkou chutí a minimální trpkostí. Lístky čaje gyokuro se 3 týdny před sklizní zakryjí, aby se následně dosáhlo co nejvyšší koncentrace chlorofylu – keř čajovníku ho pro daný rok vyčerpá, a proto vzácná sklizeň gyokuro probíhá ručně pouze jeden den v roce.
Kukicha, hojicha, matcha – kdo je kdo?
Kukicha je čaj sesbíraný zejména z mladých stonků a žebroví čajových lístků. Má světle zelenou barvu a nepředstavuje takovou kofeinovou bombu jako třeba sencha.
Hojicha vzniká pražením směsi větviček, stonků a lístků čaje sencha, díky nízkému obsahu kofeinu je vhodný na odpolední a večerní pití. Má specifickou podmanivě nasládlou chuť.
Matcha je jemný prášek drcený z velmi mladých čajových lístků. Nelouhuje se, ale pije se rozmíchaný v teplé vodě. Nikdy ho nezalívejte tou vroucí! Má ze všech druhů čajů nejvyšší podíl antioxidantů i chlorofylu a svěže povzbuzuje.
Černý čaj: plná chuť a jemnější účinky
Domovem černého čaje je Indie a Srí Lanka, pití černého čaje, s mlékem či s ohromným množstvím cukru, si oblíbili v Anglii, Turecku nebo Rusku už v 17. století.
Černý čaj pochází ze stejného keře, jako čaj zelený – jen u černého čaje už proběhl proces oxidace (pozvolné přirozené sušení a ztráta zelených polyfenolů), který naplno rozvinul vůni a chuť čaje. Černý čaj se zalívá vroucí vodou a vytvoří nálev plné, sladkohořké chuti. Díky vyššímu obsahu tříslovin a menšímu obsahu kofeinu má jemnější účinky než silné zelené čaje.
Chcete-li svlažit jazyk tím nejkvalitnějším, zkuste čaj typu darjeeling, nejlépe v bio kvalitě.
Vyzkoušejte: jemný Sonnentor Bio Darjeeling
Bílý čaj: pro nebeský zážitek
V čínských provinciích Pai Mu Tan a Shou mei (a na několika místech v Nepálu a Indii) se z místních keřů čajovníku sbírají neotevřené pupeny čajových lístků. Nechají se zvadnout a usušit na slunci. Čaj není nijak dál zpracováván, rolován ani oxidován.
Vzácný a drahý čaj dostal jméno „bílý“ podle barvy chmýří nezralých pupenů. Má nebesky jemnou chuť a sladší tóny než je tomu u zelených nebo černých čajů. Nálev bledě žlutý až žlutohnědý.
Oolong, pu-erh a žluté čaje pro čajové odborníky
Oolong podle legendy nese jméno sběrače Wu Longa, kterého vystrašil od práce velký jelen a on před ním utekl. Po návratu zjistil, že lístky už na prudkém slunci začaly oxidovat. Čaje typu oolong jsou na půli cesty mezi zeleným a černým čajem, někdy se jim také říká modrozelené. Mají hlubší oříškové podtóny a sladší chuť, zároveň nejsou tak těžké, jako někdy černé čaje umí být.
Pu-erh je velkou specialitou, na jehož specifické chuti mají někteří milovníci čaje závislost, jiní ho nesnesou. Jedná se o lisovaný čaj, který kromě oxidace také prošel fermentací za účasti přirozeně se vyskytujících bakterií a plísní. Má zemitou chuť, působí blahodárně na trávení a prý také podporuje hubnutí. Zalívá se vroucí vodou.
Žlutý čaj je nejdražší čínskou specialitou, který roste pouze na malém území a Čínané si ho léta nechávali pouze pro domácí trh. Nezralé lístky a pupeny se speciální technikou kroucení sklidí, jsou několikrát zahřívány na horkých pánvích a baleny do speciální látky. Vytvoří se velmi aromatický, přitom jemný čaj se žlutým nálevem.
White Monkey neboli bílá opice je známý čínský čaj pocházející z oblasti Fujian. Jedná se o vysoce jakostní pravý zelený čaj, který je někdy díky vysokému podílu ochmýřených tipsů mylně považován za čaj bílý. White Monkey nabízí nálev světle žluté až nazelenalé barvy s jemným a mimořádně čistým aroma. Chuť je delikátní, květinová s náznakem sladkého medu.
Rooibos, bylinky a spol.: čaje nečaje
Rooibos nabývá na oblibě v posledních letech čím dál víc. Tento nápoj z afrického keře chutí připomíná čaj, ale neobsahuje vůbec žádný kofein. Je vhodný na celodenní pití i pro děti. Navíc obsahuje širokou paletu minerálů a podporuje dobré trávení.
Yerba Maté je tradiční nápoj Jižní Ameriky z keře cesmíny paraguajské, se specifickou chutí a vysokým obsahem kofeinu a minerálů. Pozitivně ovlivňuje imunitní systém a funkci ledvin. Pije se děrovaným brčkem bombillou z vydlabané nádoby kalabasa.
Bylinné čaje a Sonnentor
Potřebujete si od kofeinu odpočinout? Odpovědí jsou bylinné čaje. Bylinky dokáží léčit tělesné neduhy i dodat tělu i duši to, co jim chybí.
Kvalitní bio bylinné čaje v produkuje česká firma Sonnentor. Jsou v osobním kontaktu s místními pěstiteli a jejich rodinami, pracují s ohledem na životní prostředí a s respektem vůči lidem.
Sypané čaje Sonnentor balí do recyklovaných obalů a kompostovatelných celofánů. Jejich čajové sáčky také bez obav hoďte do bioodpadu nebo na kompost, protože jejich vrchní „vlaječka“ je barvena pouze přírodními netoxickými barvami.
Jaký je váš oblíbený Sonnentor: na ranní vzpruhu, dobrou náladu nebo čaj pro hluboký spánek?